Obchodování s akciemi

Akcie AMD: Zajímavá investice, ale ne za současné ceny

Pokles akcií Advanced Micro Devices Inc. (NASDAQ: AMD) se zastavil, nyní se tedy postupně zotavují. Mohlo by se zdát, že tahounem růstu byly zprávy o koupi Xilinx, ale ve skutečnosti byly i jiné důvody. Právě o nich budeme dnes hovořit.

Čtvrtletní zpráva AMD

1. února byla představena zpráva za 4. čtvrtletí 2021. Ukázalo se, že ve srovnání se stejným čtvrtletím roku 2020 tržby vzrostly o 49 % na 4,83 miliardy USD. Experti předpovídali 4,53 miliardy USD, takže skutečný výsledek byl pro investory příjemným překvapením.
EPS vzrostl o 77 % a dosáhl 0,92 USD, čistý zisk — o 76 % na 1,1 miliardy USD. Všimněte si, že čistý zisk roste již 4 čtvrtletí v řadě.
Zveřejnění zprávy navíc zaujalo dobrou prognózou na rok 2022, kterou vyslovilo vedení společnosti. Očekávají, že tržby dosáhnou 21,5 miliardy USD – o 31 % více než v roce 2021.
Poté, co zpráva spatřila světlo světa, akcie AMD vyskočily o 11 %. Tyto informace stačily k zamyšlení nad investice do akcií Advanced Micro Devices v roce 2022, a přesto existuje více důvodů k optimismu.

Čína umožňuje AMD koupit Xilinx

Advanced Micro Devices dlouho touží po Xilinx. Poprvé o spojení mluvili v říjnu 2020. Proces však trval déle, než se čekalo, a důvodem byla Čína. Fúze velkých technologických společností, jejichž produkty se používají po celém světě, musí schválit regulační orgány Velké Británie, Evropy, USA a Číny.
Čína si dala s povolením na čas, přesto jsme 14. února slyšeli, že povolení bylo uděleno – samozřejmě za určitých podmínek. Společné produkty AMD a Xilinx musí být dostupné na čínském domácím trhu a jejich CPU a grafické procesory musí být kompatibilní s čínským hardwarem.

Regulátoři rozšiřují rivalitu

Letos nebyla nikdy podepsána velká smlouva mezi NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) a ARM Limited. AMD není tak velké jako NVIDIA nebo Intel Corporation (NASDAQ: INTC), takže jeho spojení nebylo tak důkladně prověřováno.
To vytváří představu, že regulátoři se tímto způsobem snaží zvýšit konkurenci na polovodičových trzích a podporují AMD. Investoři Intelu proto musí být mimořádně opatrní.
V roce 2015 Intel koupil Altera. V té době to byla číslo dvě (po Xilinx) výrobce programovaných logistických integrálních schémat. Tato investice však Intelu nikdy nepomohla. Pokud AMD započítá chyby Intelu, fúze s Xilinx může společnost dostat na nová maxima v polovodičovém průmyslu.

Od začátku roku se technologický sektor ukázal jako outsider, a proto je nyní třeba hledat nejlepší broker akcie pro investice. Čísla nám ukazují, že Advanced Micro Devices kousek po kousku zabírá svou část trhu.

Navíc si koupí Filingu společnost zajistí svou pozici a rozšíří svůj cílový trh. Nezapomeňte: odborníci předpovídají, že extrémně vysoká poptávka po polovodičích tam zůstane.