Obchodování s akciemi

Obchodování s akciemi online

Obchodování s akciemi online znamená nákup a prodej akcií společností kotovaných na burze za účelem dosažení zisku. Obchodování s akciemi online zahrnuje nákup a prodej akcií prostřednictvím online platformy. Pomocí svého online účtu určenému pro obchodování s akciemi můžete snadno a rychle nakupovat nebo prodávat akcie, podílové fondy, dluhopisy a další cenné papíry, aniž byste potřebovali zprostředkujícího makléře nebo agenta.

Co se stane, když koupíte akciový podíl?

Když si koupíte akciový podíl nějaké společnosti, znamená to, že se stanete vlastníkem podílu ve vybrané společnosti. Pokud například společnost vydala 1000 akcií, z nichž vy jakožto investor vlastníte 100 akcií, držíte ve společnosti 10% podíl. Výsledkem je, že akcionáři se mohou vyjádřit k řízení společnosti a mohou hlasovat o zásadních rozhodnutích společnosti.

Zatímco tohle může být výhodné pro ty, kteří vlastní větší část akcií společnosti, pro drobného investora je výhoda vlastnictví akcií odvozena od jejich potenciálního zhodnocení ceny na akciových trzích. Investoři se tedy snaží vytvářet zisky z obchodování s akciemi prodejem akcií za vyšší cenu, než je cena nákupní. Pak ale vyvstává otázka - co způsobuje změny cen akcií na akciovém trhu?

Jak se určují ceny akcií?

O cenách akcií rozhoduje poptávka a nabídka akcií. Pokud se očekává, že společnost bude vydělávat lepší zisky, více investorů se hrne do vlastnictví jejího podílu, což vede k růstu její ceny. Podobně negativní sentiment o společnosti nutí více investorů prodávat její akcie, což snižuje cenu. Investoři usilující o zisk budou buď nakupovat a prodávat ve stejný den, nebo zaujmou pozici na několik dní, než ji vyrovnají. To nás přivádí k dalšímu aspektu obchodování na akciovém trhu, kterým je obchodování versus investování.

Obchodováním se rozumí krátkodobý nákup a prodej akcií. Denní obchodování například zahrnuje kvadraturu pozic v rámci stejného obchodního dne.

Investování je naopak nákup a držení akcií po delší dobu, což může trvat dny, měsíce nebo roky, než je prodáte.